Radon dræber tæt på dobbelt så mange, som der dør i trafikken Foreløbige tal fra Vejdirektoratet peger på, at omkring 185 personer mistede livet i trafikken i 2012. Dermed dræber den kræftfremkaldende luftart radon næsten dobbelt så mange, som der dør i trafikken. Sundhedsstyrelsen har gennem flere år anbefalet at alle danske boliger radontestes – alligevel er radonmåling af boliger stadig ikke et krav i Danmark.
Radon ligger ifølge WHO næsthøjest på listen over medvirkende årsager til lungekræft, hvor rygning er den største årsag. Radon kan sive op fra jorden i din bolig, hvis fundamentet er utæt og kan ved indånding øge risikoen for lungekræft. Jesper Bruun Petersen, projektleder ved miljødivisionen Niras, udtaler: ”I forhold til hvor meget opmærksomhed der er på andre kræftformer, er der langt fra nok fokus på radon og risikoen herfra. Problemet er alvorligt, fordi det er overset. Radon er kræftfremkaldende og er kilde til den største risiko for upåagtet at pådrage sig lungekræft”.
Radonniveauet i boligen bør måles Radon kan hverken ses, høres, føles, smages eller lugtes og kan kun undersøges ved en måling af radonniveauet. Sundhedsstyrelsens anbefaling har gennem flere år været, at alle husejere bør opfordres til at få målt radon-niveauet i deres hjem. Det bakkes op af Kræftens Bekæmpelse, hvor seniorforsker i epidemiologisk forskning i Miljø og Kræft, Ole Raaschou-Nielsen udtaler: ”Det er fornuftigt at foretage en radonmåling i sin bolig. Den eneste sikre måde at undersøge radonniveauet i boligen er ved at måle det. Hvis man for eksempel bor i en gammel bolig og i et område med højt radonniveau, er det en god idé”.
Radonindsats kan redde op til 300 årligt Ifølge en rapport udarbejdet af Sundhedsstyrelsen kan 300 lungekræftsdødsfald undgås hvert år, hvis alle boliger i de nordiske lande får nedsat radonniveauet til 100 Bq/m3. Alligevel er der i Danmark ingen krav om maksimalt radonniveau for eksisterende boliger, men kun anbefalinger fra myndighedernes side om, at det bør ligge under 100 Bq/m3.
I Sverige dør der færre som følge af radon end i Danmark. Og det på trods af en naturligt højere radonudstråling i Sverige, forårsaget af landets klippegrund. Ifølge eksperter er årsagen til det lavere antal dødsfald, at der i Sverige er krav om, hvor høj koncentrationen af radon må være i boligerne. Det skriver Ingeniøren.
Myndighederne gør alt for lidt Ifølge Jesper Bruun Petersen, Niras, bør man ikke tvinge borgerne til at holde radonniveauet under det anbefalede niveau i eksisterende boliger. Men han mener, at der ikke er fokus nok på problemet: ”Der er på ingen måde fokus nok til, at den almindelige borger overhovedet kan forholde sig konstruktivt til problemet, og for den sags skyld gøre noget ved det”. Ifølge ham gør myndighederne alt for lidt ved problemet: ”Der har i rigtig mange år manglet den nødvendige omtale. Det er som om, der har været politisk frygt for at komme ind på emnet”.
Nybyggeri overholder ikke krav Kun for nybyggeri er det et krav, at radonniveauet ligger under 100 Bq/m3. Men en ny undersøgelse foretaget af Niras viser, at 8 ud af 16 nybyggede boliger alligevel overstiger myndighedernes anbefalinger for radonniveauet. Så selvom du bor i en nyopført bolig, er der stadig god grund til at måle radonniveauet i dit hjem.
Radonsæsonen er i fuld gang! Hvad kan du gøre? Sæsonen for radonmåling er officielt fra 1. oktober til 30. april, så du kan sagtens nå at få givet din bolig et sundhedstjek i indeværende radonsæson. Første skridt mod at undersøge din bolig for radon er at købe en radontest. Det kan du gøre på Nordisk Radon Målings hjemmeside: www.radonfri.dk, hvor du også kan se, om din kommune har en høj radonforekomst.
Viser testen et for højt niveau af radon, er det vigtigt, at du radonsikrer dit hus fx ved at få lavet udsugning eller tætnet gulve og vægge.
........................................................... • Radon er en naturligt forekommende luftart. Den dannes ved henfald af radium, som er i jorden. • For at finde koncentrationen af radon i din bolig skal du lave en radonmåling. • Ifølge Sundhedsstyrelsen peger undersøgelser på, at der, ud over risikoen for at udvikle lungekræft, også er en sammenhæng mellem danske børn, som har boet i boliger med højt radonniveau, og risikoen for, at de udvikler leukæmi. • Husets kælderforhold samt jordarten under huset har betydning for, hvor høj koncentrationen af radon er i din bolig. Opholder du dig meget tid i en bolig med høj koncentration af radon, kan der være risiko for at udvikle lungekræft.
Pressemeddelelse udsendt af Nordisk Radon Måling den 10. jan. 2013 ............
www.TestDinBolig.dk - her kan du købe Danmarks billigste radonmålinger
|